The story behind

Edwards

SHARE:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

The offices of Edwards Life Sciences Ltd. are located in the Or Yehuda Industrial Zone, on the third of four floors, the project area spanning some 2,800 square meters.

In 2016, the huge medical equipment company, Edwards, signed an agreement for the acquisition of Israel’s Valtech Ltd.  Valtech developed cardiological medical equipment.  The equipment enables the repair and replacement of the mitral valve, located from the left atrium to the left ventricle, through catheterization without the need for open heart surgery.

This is a complex project because the client continued to work on the work floor, so it was decided that the work would be conducted in four stages, where during each stage under construction, the Edwards employees would move to work in other areas not under construction.

At the heart of the complex is a ‘clean room’ and laboratories where construction work couldn’t be conducted because this room is active and contains many systems that cannot be disconnected.  All the work near the clean room required advance scheduling with the client, where once a month, for a 24-hour period, we prepared for and executed all the complex jobs.  At their conclusion, we ensured that all the systems were reconnected and the activity could be resumed in the clean room.

The project was characterized by the integration of work in the open spaces and the office areas that includes floor to ceiling partitions, conferences room combined with a large dining room separated when necessary by mobile glazed partitions.

The project was executed over a 12-month period, which included all the hard work of disconnecting systems, demolition and evacuation, working during unconventional hours, complex logistics due to problems related to conveyance.  During the first stage, we were required to supply all the items that could not be moved in the building’s elevators.  For this purpose, it was necessary to disassemble part of a screen wall and reassemble it close to the time of the occupancy in the first stage.

All the existing systems such as electrical boards and fire detection were replaced, air conditioning systems were reinstalled after their repair and new air-conditioning units were supplied, compressed air work was conducted and there was a connection conducted to the generator on the roof floor.

The project was characterized by the use of many colors in the rugs, colorful wood ceilings, and in some of the exposed systems.  In addition, a number of capsule compounds were built with radial glazing, some of which are open and others closed.

One difficulty that we encountered during the construction work is a lack of plans for the existing situation on the floor, which led to a difficulty in disconnecting the systems before evacuation and demolition of the work areas and during the work near the clean room that required us to take extra precautions.  In addition, the height of the floor and the many systems required us to find solutions to allow for maximum height in the offices.  The project underwent all the tests required to receive an occupancy permit.

In each of the construction stages, there was complete transparency between us and the inspection and the client who took an active part in the site meetings and understood the complexity of the construction work we were required to conduct while strictly maintaining the safety of the workers.

 

Project Manager – Dror

Execution Engineer – Yoni

Foreman – Nabil

The stories behind the success